2011. február 27., vasárnap

Fokváros magyar védői

   Balázs Dénes egyik könyvében olvastam egy érdekes dolgot (a könyv címe a Zambézitől délre). Azt, hogy amikor 1806-ban az angolok (britek) birtokba vették Fokföldet, akkor az ottani háborúban magyarok is harcoltak. Ez komolyan meglepett - nem is akartam elhinni, de bizony igaz, az interneten is "lekövethető" tényről van szó. Bizony a Batáviai Köztársaság (a napóleoni háborúk idején ilyen néven funkcionált Hollandia, gyakorlatilag francia bábállamként) oldalán magyarok is harcoltak. Elég beütni a keresőprogramba Blaauwberg nevét, illetve az ottani csatát.
   A dolog lényege, hogy a napóleoni háborúk idején sok német és magyar nemzetiségű katona esett fogságba. Ezek egy részéből Hollandiában zsoldossereget szerveztek (5. Waldeck zászlóalj?), és elküldték őket a messzi Dél-Afrikába, hogy védjék meg Fokvárost az angoloktól (együttműködve az ott élő hollandokkal, hottentottákkal). Így került sor 1806. január 8-án a blaauwbergi csatára, melyben több száz magyar katona is részt vett. Az angolok a technika és a képzettség szempontjából nagy előnyben voltak. Az 5. Waldeck zászlóalj csak 400 főből állt, a batáviai oldalon e mellett helyi vadászok, holland és francia tengerészek (szintén néhány száz fő), besorozott hottentották, félvérek, jávaiak (indonézek) harcoltak. A két órás csatában a batáviai csapatok vereséget szenvedtek - Fokváros elesett.

   Hát ennyi, szerintem ez megért egy bejegyzést. Ja, Balázs Dénes még azt is írta, hogy a búrok között van néhány olyan család, melynek magyaros hangzású a vezetékneve - lehet, hogy ők a zászlóalj katonáinak a leszármazottjai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése